Cum te lovește în mod direct noul Cod Fiscal: măsura prin care te forțează să contribui cu bani, chiar dacă nu vrei

de: Mădălina Bahrim
07 07. 2022

Propunerile de modificare a Codului Fiscal au venit ca o avalanșă pentru numeroase domenii de activitate. Persoanele care desfășoară activități independente și care obțin doar venituri extrasalariale ar putea fi „lovite” fix în moalele capului.

Pentru a înțelege care este noutatea legislativă propusă, vorbim despre contextul fiscal acutal:

În momentul de față, normele fiscale prevăd că persoane fizice care obţin venituri extrasalariale din una sau mai multe surse/categorii de venit care cumulate în cuantum net anul sunt egale sau mai mari decât nivelul a 12 salarii minime brute pe economie datorează CASS de 10% aplicată la o bază de calcul reprezentând 12 salarii minime brute pe economie.

Ți se iau bani din buzunar fără să fii întrebat

Ei bine, noua propunere legislativă mărește forțat bazinul contribuabililor la CASS. Astfel, oamenii care au doar venituri extrasalariale, realizate de la un singur plătitor, care în cuantum net anual sunt cuprinse între şase salarii minime brute pe economie şi sub 12 salarii minime brute, nu vor mai avea posibilitatea de a contribui voluntar la plata CASS. Ei vor fi forțați să plătească contribuția!

Plătitorul de venituri va fi obligat de noua legislație fiscală să oprească din veniturile distribuite, suma cuvenită pentru CASS și să o trimită ANAF-ului!

„Concret, Guvernul vrea să încaseze mai mulţi bani la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate prin obligarea persoanelor fizice (cu câteva excepţii) să plătească CASS dacă obţin venituri extrasalariale anuale nete cumulate cel puţin egale cu şase salarii minime brute pe economie, reiese din proiectul de ordonanţă de guvern (OG).

În prezent, e opţională asigurarea la sănătate pentru persoane fizice care încasează doar venituri extrasalariale nete anuale sub 12 salarii minime brute pe economie.”, explică economica.net.

De asemenea, se propune modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri şi/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.